5 základných stopkových fréz, bez ktorých sa nezaobídete

5 základných stopkových fréz

Stopkové frézy sú jedny z najvšestrannejších nástrojov, ktoré môžete vo svojej dielni mať. Ponuka stopkových fréz je ale tak široká, že môže byť problematické sa medzi nimi zorientovať a vybrať si, ktoré z nich sa budú pre vaše projekty najviac hodiť, obzvlášť ak so stolárčinou ešte len začínate.


Poďme sa teda pozrieť na päť základných 8mm stopkových fréz, ktoré by nemali chybať v žiadnej dielni.


Drážkovacia fréza

Drážkovacia fréza

Drážkovacia stopková fréza bude asi najpoužívanejším nástrojom pri každom vašom stolárskom projekte. Ako už vyplýva z názvu, tento nástroj sa vám bude hodiť pre frézovanie rovných ale aj oblých drážok, pre presné a čisté výrezy do materiálu, frézovanie dlabov a polodrážok pre spoje, či pre začistenie materiálu pozdĺž vodidla. Ak zo začiatku nechcete kupovať viac drážkovacích fréz, odporúčame sa zamerať na drážkovaciu frézu s vodiacim ložiskom na stopke. Rozšírite tak využitie tohto nástroja o presné frézovanie tvarov pomocou šablóny, alebo o kopírovanie a sériovú výrobu viacerých rovnakých kusov.

Jednoznačným víťazom všestrannosti je teda stopková fréza značky IGM Fachmann s označením M112-16081.


Orezávacia fréza

Orezávacia fréza

Vašim druhým prírastkom do zbierky by sa rozhodne mala stať orezávacia fréza, ktorá má, na rozdiel od prvej spomínanej frézy, ložisko pod reznou časťou. Tým vám umožňuje presné a stabilné orezávanie podľa šablóny. Keďže je ložisko navlečené len na tenkom tŕni frézy, nie na stopke, dovoľuje použitie ložisiek s menším priemerom, a teda aj fréz s menším priemerom. S týmto nástrojom sa tak dostanete aj hlbšie, do úzkych drážok alebo vnútorných rohov.

Najobľúbenejšou orezávacou frézou je jednoznačne IGM Fachmann M107-12781, s malým 12,7mm priemerom a s reznými hranami natočenými do špirály, ktoré pomáhajú k rýchlejšiemu a čistejšiemu uberaniu bez štiepania.


Zaoblovacia rádiusová fréza

Zaoblovacia rádiusová fréza

Hrany žiadneho výrobku by nemali byť ostré, ostré totižto znamená aj nebezpečné. Preto iste budete riešiť, ako hrany dreva esteticky opracovať. Najpoužívanejšou metódou opracovania hrán je určite ich zaoblenie, to sa dá urobiť buď obrúsením pomocou brúsneho papiera alebo ofrézovaním. Hlavnou výhodou frézovania oproti brúseniu je predevšetkým rýchlosť a presnosť. Pomocou zaoblovacej frézy s vodiacim ložiskom bude každá hrana zaoblená rovnako, čisto a niekoľkonásobne rýchlejšie.

Odporúčame najobľúbenejšiu zaoblovaciu frézu našich zákazníkov s najpoužívanejším rádiusom pre obrábanie masívu, a to frézu IGM Fachmann M138-06381 s 6,3mm rádiusom, ktorý je vhodný pre interiérový nábytok, ale aj na záhradnú lavičku, či prístrešok.


Uhlová fréza

Uhlová fréza

Druhou možnosťou úpravy hrán je ich skosenie pomocou uhlovej frézy a vytvorenie takzvanej fazetky.

Nejde o nič iné než skosenie hrán do určitej hĺbky pod uhlom, najčastejšie 45°. Ďalšiou možnosťou využitia tohto nástroja je frézovanie v plnej hĺbke materiálu pre uhlové spojenie dvoch, či viacerých dosiek. Ofrézovaním oboch spojovaných hrán pod uhlom 45° získame presný a neviditeľný spoj s uhlom 90°, ten je ideálny pre spoj krabičiek, menších rámčekov, či stĺpika, ktorý v spoji vystužíme napríklad lamelami. Na takto vyrobenom stĺpiku tak výrazne usporíme na materiáli a výslednej hmotnosti.

Ako už bolo popísané vyššie, najpoužívanejším uhlom je 45°, a preto by vo vašej zbierke stopkových nástrojov nemala chýbať fréza IGM Fachmann M109-04581.


Falcovacia fréza

Falcovacia fréza

Základnú zbierku stopkových fréz dobre uzatvorí falcovacia fréza. Ide o nástroj, na ktorý začínajúci stolári pri výbere často zabúdajú, ale zakrátko zistia, že sa bez tejto frézy vo svojej dielni nezaobídu. Falcovacia fréza umožňuje vyrábať presné polodrážkové spoje, spoj na pero a drážku, falc do okien a dverí, či falc pre vsadené sololitové zadné dosky skriniek. Všetky tieto stopkové frézy majú vymeniteľné ložiská pre kopírovanie podľa šablóny. Výmenou ložiska za iný priemer môžete ľahko vytvárať polodrážku takmer ľubovoľnej hĺbky. Falcovacia fréza je ponúkaná vo viacerých priemeroch, či výškach pre napríklad väčší falc.
Ako základ Vám však úplne bude stačiť fréza IGM Fachmann M135-35081.




Súvisiace produkty

Späť na zoznam aktualít