Ľahká a rýchla výroba dlabov

JET Ostrohranná dlabačka

U tesárskych a stolárskych spojov platí jedno základné pravidlo a to, že čím presnejší a tuhší je spoj, tým je aj pevnejší a trvácnejší. Ideálny tvar spoja dvoch drevených dielcov je spoj o maximálnej styčnej ploche s pravouhlým prierezom.

Spoj s pravouhlým prierezom, napríklad čap a dlab, má oproti kolíkovému spoju, alebo zaoblenému čapu, až dvojnásobnú pevnosť a stabilitu, jeho výroba však nie je technologicky príliš jednoduchá a vyžaduje presnosť a prax. Najčastejšie sa tento spoj vytvára pomocou dláta a paličky, prípadne pomocou frézy, či vŕtačky, kde je však potrebné odseknúť oblé rohy dlátom.

Existuje však aj jednoduchšie a oveľa rýchlejšie riešenie a to pomocou ostrohrannej dlabačky.

Pôvodne ide o vynález z Japonska, ostrohranná dlabačka dlabe vertikálne, na rozdiel od tej vŕtacej, a používa hneď dve skľučovadlá. Pod agregátom je upevnené klasické trojčeľusťové skľučovadlo, ktoré drží špirálový vrták, pod vŕtacím skľučovadlom je druhé skľučovadlo, ktoré je stacionárne a drží ostrohranný dlabák, ten sa neotáča, len je tlakom pomocou páky a špirálového vrtáka vtlačený do materiálu a vysekáva ostrý dlab.

JET Ostrohranná dlabačka

V našej ponuke nájdete niekoľko modelov ostrohranných dlabačiek značky JET; stolnú, stacionárnu a stacionárnu dlabačku s naklápaním stola.

JET Ostrohranná dlabačka
JET Ostrohranná dlabačka
 

Rýchlosť výroby dlabu


Stolná dlabačka je určená pre drobnejšie práce, napríklad pri výrobe čapov a dlabov stoličiek alebo stolov. Tu je možné použiť vrtáky do veľkosti 10x10 mm.

Táto dlabačka zvyšuje presnosť spoja a výrazne skracuje dobu strávenú úpravou čapu na zaguľatenie hrán pre oválne dlaby. Ak máte v úmysle vyrobiť veľa štvorhranných otvorov, tak vám táto dlabačka ušetrí čas.
 

Otočenie o 180°


Obrovskú výhodu, ktorú táto dlabačka ponúka, je otočná vŕtacia hlava, ktorá sa dá po povolení štyroch skrutiek otočiť o 180°, a tým je možné dlabať aj do väčších dielov, napríklad do hotových dverí vydlabať otvor na zámok.

Dlabačky sú vybavené hĺbkovým dorazom, ktorý umožňuje dlabať vždy do rovnakej hĺbky. Neoddeliteľnou súčasťou sú aj bočné dorazy, ktorými nastavíte preddefinovanú šírku dlabu.


JET Ostrohranná dlabačka

S najlepším modelom od firmy JET, ostrohrannou dlabačkou 719AS s naklápaním stola, sa dá dlabať aj pod uhlom, ktorý si môžete nastaviť v rozmedzí od 0 do 35° a ľahko tak vytvárať presné dlaby pod uhlom.. JET Ostrohranná dlabačka




Ostrohranné dlabacie vrtáky, ktoré sa inštalujú do stroja, nie je možné používať v normálnych dlabačkách alebo vŕtačkách, pretože majú vnútorný hadovitý vrták upevnený v skľučovadle a štvorhranné dláto je zafixované v stacionárnom puzdre pod skľučovadlom. Hadovitý vrták prevrtáva guľatú dieru a ostrohranný dlabák následne vysekne tlakom do materiálu štvorhranný otvor. Tieto vrtáky sa dajú aj ľahko brúsiť. Všetko sa môžete dočítať v našom článku:

Ostrenie ostrohranných dlabacích vrtákov

V ponuke máme dlabacie vrtáky rozmerov:
6.35 - 19 mm.

JET Ostrohranná dlabačka



Súvisiace produkty

Späť na zoznam aktualít