Lepidlá Titebond si získavajú svojich priaznivcov v ČR už rok a pol

Titebond na lade

2013-11-26 titebond-na-lede mrazakLepidlá Titebond si získavajú svojich priaznivcov v ČR už rok a pol. Nie je to tým, že by sa tak krátko vyrábali, ale dali sa zakúpiť len v USA alebo v Nemecku. Aj napriek zlú dostupnosť si lepidla Titebond v zahraničí objednávali nielen výrobcovia hudobných nástrojov, ale všetci tí, ktorí lepidlá poznali a mali možnosť si ich vyskúšať v praxi.


V dnešnom článku si vyskúšame ako pôsobí mráz na lepidlo Titebond Ultimate.

2013-11-26 titebond-na-lade teplomer
Dali sme Titebond k ľadu na 3,5hod. Zaujíma Vás, čo s lepidlom urobí mráz -5 °C?
Blíži sa zima a v tomto období väčšina dovozcov disperzných lepidiel na drevo radšej lepidla nezasiela z dôvodu premrznutia, ktoré sa môže prejaviť hrudkami v lepidle, znížením pevnosti, oddelením zložiek v lepidle.

2013-11-26 titebond-na-lade mrazak-teplomer

Test s lepidlom Titebond III Ultimate

1) Vloženie lepidla Titebond do mrazničky
Vzorky lepidlá Titebont 37 ml sme vložili na 3,5 hod. do mrazničky priamo na ľad. V mrazničke po celú dobu bolo -5 °C. Malá vzorka pomohla k rýchlemu schladeniu a na čo najdlhšiemu vplyvu stabilného chladenia.



2013-11-26 titebond-na-ladu lepidla



2) Otestovanie konzistencie lepidla po vybratí z mrazničky
Po 3,5 hod. Sme vzorku vybrali a skúšali jej vlastnosti. Konzistencia lepidla bola rovnaká, bez značných zmien v tekutosti. V lepidle nie sú žiadne zmrznuté častice, žiadne žmolky, nedošlo ani k zmene vo farbe. Vzorka č. 1 je lepidlo 3,5 hod. mrazené. Vzorka č. 2 je vzorka nového lepidla.



2013-11-26 titebond-na-lade sverky


3) Vytvorenie spoja podchladeným lepidlom

Ako ďalší krok sme vytvorili spoj z lepidla, ktoré bolo zmrazované a ešte nebola vyrovnaná teplota s okolím. Spoj bol stiahnutý cca do 2 min. po vybratí lepidla z mrazničky (tzn. porušenie dvoch zásad pri lepení). Ako prvá bola porušená zásada o premrznutí a druhá hlavná zásada, že lepidlo a lepený materiál nemá mať rozdielnu teplotu. Aktuálny rozdiel teplôt je cca 20 °C. V tejto chvíli lepidlo nemôže vytvoriť ideálny spoj vďaka rozťahovaniu a zrážaniu vlhkosti. Lepená plocha je 27 x 51 mm. Spoj sme nechali zatvrdnúť.


2013-11-26 titebond-na-lade lepidlo-po-24
4) Vytvorenie spoja s lepidlom pri izbovej teplote
Spoločne bol vytvorený lepený spoj v tvz. ideálnych podmienkach, teda zrovnaná peplota lepidlá, lepeného materiálu s okolitým prostredím. Lepená plocha je 27 x 53 mm. Spoj sme nechali zatvrdnúť 24 hod.


5) Vyhodnotenie lepených spojov roztrhnutím
Po úplnom vytvrdnutí a získaní pevnostných vlastností spoja č. 1 (spoj zamrznutým lepidlom) a spoje č. 2 sme vykonali roztrhnutie oboch spojov. Zaujímalo nás ako budú jednotlivé spoje pevné a ako sa pevnosť prejaví.



 

Vzorka č.2 je s maximálnou pevnosťou - došlo k jasnému lomu mimo lepenú plochu. V žiadnom mieste nie je viditeľná lepená plocha. Spoj je pevný na 100 %.

2013-11-26 titebond-na-lade vzorek22013-11-26 titebond-na-lade vzorek2-detail
2013-11-26 titebond-na-lade vzorek1



 

Vzorka č.1 (porušené dve zásady pri lepení), spoj je pevnostne na 75 %, podľa pevnostné škály pre Titebond. Na spoji je viditeľná lepená plocha na 1. Na ploche 3 je spoj pevný, bolo vytrhnuté drevo z protiľahlého dielca.


2013-11-26 titebond-na-lade vzorek1-detail




Späť na zoznam aktualít