Rustikálny dizajn vykefovaného dreva dosiahnuteľný v pár krokoch

Vykefované drevo

O kefovaní sa hovorí stále viac a viac a zároveň tento druh úpravy dreva zákazníci vyhľadávajú čoraz častejšie. Pri výrobe rustikálneho dreveného nábytku a rustikálnych dekorácií je kefovanie jednou z najdôležitejších výrobných operácií.

 

Kefovacie brúsky JET

 

Naša firma sa kefovacím strojom venuje už päť rokov. Ako prvý kefovací stroj sme ponúkali JBS22 a postupom času sme rozšírili ponuku kief pre valcové brúsky JET 10-20 Plus a DDS-225.

Kefovanie dreva je druh povrchovej úpravy používanej k priznaniu, či zvýrazneniu štruktúry dreva a letokruhov, narastených drevných vlákien.

Kefovanie mäkkého drevaPoužitie je vhodné pre interiér aj exteriér. Kefovaním dosiahnete rustikálny designu a „zostarnutie“ dreva, ktoré nie je rozoznateľné od dreva používaného desiatky rokov. Zároveň kefovanie dreva prináša vedľajší efekt, a to zvýšenie životnosti takto upraveného povrchu materiálov tým, že kefy odstránia mäkšie prírastky dreva. Tvrdšie prírastky zostanú na povrchu, pričom vznikajúca teplota a tlak na drevné vlákna zhutnia povrch, ktorý sa stane odolnejším. Dá sa povedať, že kefovaním docielite sterilizáciu dreva, čo je určitá ochrana pred drevokazným hmyzom a hubami.

Vďaka širokej ponuke kefovacích brúsok a dlhoročným skúsenostiam sa na nás obracajú stolári a remeselníci. V tomto článku sa preto budeme snažiť popísať najčastejšie otázky, ktoré riešime.

Aby efekt vykefovaného dreva bol ideálny a dosiahol požiadavky zákazníka, je potrebné dodržať postup a pár zásad. Veríme, že odporúčania, ktoré si prečítate v tomto článku, vám pomôžu vstúpiť do technológie kefovania a výroby kefovaného nábytku.

Je dôležité si uvedomiť, že každá drevina aj smer rezu drevom majú iné vlastnosti a štruktúru. Niektoré dreviny sa budú kefovať pomalšie a iné rýchlejšie. K zrýchleniu kefovania sa ponúkajú rôzne varianty kief na kefovacie brúsky. Podľa toho, aký chcete mať povrch po vykefovaní, je dobré zvoliť rôzne varianty použitých kief a počet prechodov strojom.

 

Rozdiel medzi ručným a strojným kefovaním

Ručným kefovaním rozumieme elektrickú kefovaciu brúsku alebo uhlovú brúsku s nasadenou kefou a ručným posuvom bez možnosti nastavenia stabilného uberania, či rýchlosti posuvu. Hlavným problémom ručného kefovania je nepravidelné vykefovanie plochy, rýchle opotrebovanie kefy a dlhý čas potrebný k dosiahnutiu výsledku. Strojné kefovanie dosahuje vo všetkých bodoch opačný výsledok. Vďaka stabilnému posuvu a možnosti nastavenia uberania docielite stabilný povrch a mnohonásobne rýchlejšie vykefovanie.

 

Kefovacie valce JET

 

Druhy kief

Na kefovanie dreva sa dajú použiť rôzne druhy a varianty kief. Každý z nich má inú úlohu a inú funkciu. Kefy sa delia na tie s oceľovým vláknom, s abrazívnym nylónom (obchodne nazývaný Abralon), alebo na nylónové bez abrazíva. Ďalším dôležitým parametrom kief je prierez vlákna, či už ide o oceľ alebo nylón. Oceľové kefy slúžia k zrýchleniu kefovania, k rýchlemu narušeniu povrchu dreva a vytvoreniu hlbších rýh do dreva. Na niektorých tvrdých drevinách nie je možné používať len kefu z abrazívneho nylónu, kefovanie by bolo takmer bez výsledku. Priemer vlákna vytvára tzv. stopu na materiáli. Tenký prierez kefy ide rýchlejšie do hĺbky a široký vlas skôr kefuje povrch, preto sa šírky vlasov používajú v kombináciách pre dosiahnutie ideálneho výsledku.

 

Použitie oceľovej kefyOceľová kefa

Oceľová kefa sa používa pre rýchle narušenie povrchu dreva, a to prevažne toho tvrdého. Keď sa používa menší prierez oceľového drôtu (cca 0,28 mm), je možné kefovať aj stredne tvrdé dreviny. Keď má oceľový drôt prierez okolo 0,5 mm, je vhodné takúto kefu používať len na tvrdé dreviny. Pri použití oceľovej kefy na dreve dôjde po prejdení k hlbším vrypom, ktoré sú dobrým základom pre následné rozšírenie, strhnutie hrán vrypov a zintenzívnenie efektu kefovania. Pri použití oceľovej kefy je nezabúdajte na to, aby ste ju zbytočne nepreťažovali nastavením veľkého uberania. Ak nastavíte veľké uberanie, môže dochádzať k vylamovaniu drôtu, a teda skrátenie životnosti. Oceľová kefa nemá možnosť pravidelného ohybu, vďaka tomu je tiež výkonnejšia.

 

Použitie kefy s abrazívnym nylónomNylónová kefa

Abrazívna nylónová kefa je tvorená štetinami, ktoré v sebe majú abrazívne zrná rôznej veľkosti (G46, G80, G120, D240). Abrazívne zrno na vonkajšku vlákna kefy slúžia k efektívnejšiemu kefovaniu. Pri používaní týchto kief je potrebné pamätať na to, že vlákno má väčší prierez, a to až 1,7 mm (hrubosť G46). Čím je hrubosť kefy menšia, tým sa prierez vlákna zmenšuje a efekt kefovania je šetrnejší k drevu. Kefovací valec s abrazívom G240 má vlákno šírky 0,7 mm a je určený k dobrusovaniu, čisteniu drevených povrchov a k brúseniu profilovaných dielcov s hĺbkou profilu do 15 mm.

 

 

Odporučený postup

Postup kefovania môže byť odlišný podľa požadovaného výsledku, alebo dreviny, aj tak je však dobré dodržať niektoré pravidlá. Pred začiatkom práce je potrebné zvoliť, akú chcete mať výslednú štruktúru kefovania, či hlbokú, alebo povrchovú, aké drevo budete kefovať… Podľa toho sa budete rozhodovať, akú kefu použijete. Základný postup je taký, aby ste dosiahli výraznú štruktúru. Ako prvý použite oceľovú kefu, ktorá vytvorí tenké hlboké ryhy. Potom pokračujte s kefou z abrazívneho nylónu. Postupovať budete od hrubšej kefy s väčším prierezom smerom k jemnejšej s menším prierezom. Týmto postupom docielite výrazné a hlboké vykefovanie dreva. Ak chcete vytvoriť povrchové kefovanie, bude vám stačiť, keď začnete s kefou z abrazívneho nylónu s hrubým zrnom (G46). Vďaka veľkému prierezu vlákna dôjde k povrchovému vykefovaniu. Potom je dobré použiť jemnejšiu kefu pre začistenie pravidelných rýh, k čomu vám poslúži ten s hrubosťou G80. Pre dosiahnutie potrebného efektu opakujte prechody strojom. Dôležitou radou je stále otáčanie materiálu. Pri prejdení materiálu strojom dôjde k načesaniu dreva do jedného smeru, po otočení dielca o 180° sa kefovanie urýchli.

 

Proces kefovania dreva je špecifický a nedá sa jednoducho popísať v pár bodoch. Aj tak však veríme, že vám tento článok môže pri začiatkoch pomôcť. Pre efektívnejšie kefovanie vám môžeme odporučiť JET Valcovú brúsku 10-20 Plus, ku ktorej si dokúpite potrebné kefy, alebo JET Kefovaciu brúsku JBS22. Náročnejším výrobcom odporúčame JET Dvojvalcovú kefovaciu brúsku DDS-225, ktorá dokáže kefovať oveľa efektívnejšie, než jednovalcové brúsky.

Ak máte akékoľvek otázky ku kefovaniu, obráťte sa na našu technickú podporu.

Ponuka kefovacích strojov




Späť na zoznam aktualít