Starý vzhľad dreva je moderný a vyhľadávaný

Kefovanie dreva IGM

Kefovacia brúska JET je najlacnejšou variantou strojového kefovania a zároveň vo svojej kategorii nejproduktivnějšia. Stačia štyri minuty k vykefovaniu 1 m2 borovice. Nie je treba sa trápiť s ručným elektronáradím, aby vás rovanko veľká plocha pripravila o 15 minút času.


Vykefované vlákna dreva, starý vhľad

Čo je kefovanie dreva?

Kefovanie alebo štruktúrovanie dreva bolo vyvinuté na základe dopytu po imitáciu starého vzhľadu dreva pomocou zvýraznenia štruktúry vlákien, tzv. vykartáčovanie mäkších, jarných vlákien. Pre dokončenie a podporenie tohto dojmu sa môže ďalej používať opaľovanie, morenie alebo patinovanie. Kefovanie je však prvý a najdôležitejší krok pre napodobenie starého vzhľadu materiálu.


 

Ručné kefovanie dreva

 

Ako na kefovanie?

Postup kefovania je v podstate jednoduchý, ale môže byť aj pomerne pracný, zvlášť pri používaní elektronáradia. Menšie profilované lišty alebo rámy obrazov je lepšie upravovať ručnou oceľovou kefou upnutou do vŕtačky. Vďaka tomu docielite lepšiu kontrolu nad výsledkom. Hĺbku kefovania riadite väčším či menším tlakom na kefu. Môžete použiť oceľovú alebo nylonovú kefu, podľa požadovaného vzhľadu. Na trhu sú v ponuke tiež ručné kefovacie brúsky, ktoré sú vhodné na malé plochy, občasné kefovanie či kefovanie už inštalovaných prvkov. Progresívne a úsporné je použitie kartáčovacieho stroja. Výhodou strojného kefovania je možnosť voľby intenzity tlaku kefy, rýchlosť posuvu a rýchlosť kefovania. Vďaka tomu dochádza k rovnomerným drážkam po celej ploche bez známok prechodov ručným pohybom.

Kefovacia brúska JET JBS-22

 

 

Najlacnejší kefovací stroj

Kefovacia brúska JET JBS -22 je kompaktný stroj, ktorý spĺňa všetky požiadavky pre použitie v stredných a menších prevádzkach (predpokladané využitie do 500 m2  za mesiac). Je určený pre kefovanie a profilové brúsenie. Kefovacia brúska je osadená jednou nylonovou kefou s hrubosťou brúsneho zrna 46 G, ktorý vďaka rotácii pri priechode dielca vyberie jarné vlákna a tým zvýrazní štruktúru dreva. Intenzitu kefovania ovplyvňuje tvrdosť dreva, hrubosť a materiál použitej kefy, počet alebo smer prejdení dielca. Brúska s dodávanou kefou, dokáže brúsiť borovice v rýchlosti 1 m2 za 4 minúty. Čo je takmer štyrikrát rýchlejšie ako ručné kefovanie špeciálnou ručnou brúskou.

 

Ovládacie prvky uľahčujú prácu a ovládanie stroja.

Plynulo nastaviteľný posuv dielca
Plynulo nastaviteľný posuv dielca – podávací pás možno regulovať v rozmedzí 0–3 m/min, podľa toho, ako intenzívne je nastavený prítlak. SandSmart systém je súčasťou regulácie posuvu, automaticky znižuje jeho rýchlosť pri preťažení stroja a zároveň sa rozsvieti signalizačná kontrolka.
Digitálny odpočet výšky stola
Digitálny odpočet výšky stola uľahčuje dosiahnutie presnej hrúbky materiálu pri brúsení alebo intenzity tlaku pri kefovaní.
Ovládacie koleso výšky stola
Ovládacie koleso výšky stola a tlaku pri kefovaní je umiestnené na hornej strane stroja. Vďaka prevodu zdvihu na druhú stranu dochádza k vedeniu a zmene výšky vo dvoch bodoch. Tým je dosiahnutá perfektná rovinnosť.
Hriadeľ
Základom stroja je hriadeľ zavesená na pevnom liatinovom ramene.
Kefa
Jednoduchá montáž vybraného kartáčovacieho alebo brusného valca.

 

Voliteľné kefy pre kefovaciu brúsku

Voliteľné kefy pre JET JBS-22

Využitie piatich typov kief poskytuje veľmi široké možnosti úprav povrchov a štruktúr kefovaním. Stabilné otáčky 1400 ot./min zabezpečujú kvalitné vybrania a výdrž kartáčovacího valca.

 

Kefovací valec oceľový drôt 0,5 mm – Valec je určený na tzv. narušenie povrchu tvrdých driev. Vďaka oceľovému drôtu 0,5 mm rýchlo a ľahko vykefuje výraznú štruktúru v tvrdom dreve.
Objednávací kód: 121-60-6004

Kefovací valec nylón-korund hrubosť 46 G – Valec je určený na kefovanie bežných mäkkých i tvrdých driev. Vďaka veľkému prierezu vlákna dosiahnete výrazné štruktúry. Kefa je dodávaná v základe so strojom.
Objednávací kód: 121-60-6005

Kefovací valec nylón-korund hrubosť 80 G – Valec je určený na kefovanie mäkkých driev a na úpravu povrchu po drôtenej kefe. Vlákna sú šetrnejšie a vytvárajú finálny kartáčovaný povrch.
Objednávací kód: 121-60-6001

Kefovací valec nylón-korund hrubosť 120 G – Valec je určený na brúsenie a kefovanie. Kefa je ideálna pre úpravu povrchu pri reštaurovaní alebo brúsení profilovaných materiálov s plytkým profilom.
Objednávací kód: 121-60-6002

Kefovací valec nylón-korund hrubosť 240 G – Valec je určený na brúsenie a povrchovú úpravu. Kefa je ideálna na strhnutie zdvihnutých vlákien, brúsenie medzi lakovaním a brúsenie profilovaných materiálov s hlbším profilom.
Objednávací kód: 121-60-6003

Brúsny valec ALU, brúsny papier hrubosti 80 G – Valec je určený na brúsenie a zarovnanie dreva a príbuzných materiálov. Na presný valec je možné upnúť ľubovoľnú hrubosť brúsneho papiera a vďaka tomu dosiahnuť požadovaného povrchu.
Objednávací kód: 121-60-6006

 

Prácu s kefovacou brúskou JET JBS-22 a výsledky kefovania nájdete vo videu nižšie.




Späť na zoznam aktualít