Veľký test pokosovej píly JET JSMS-10L

Pokosová píla JET JSMS-10L

Po niekoľkých rokoch úspešného predaja skracovacej pokosovej píly JET JSMS-10L sme sa rozhodli posúdiť, aké má táto píla výhody a nevýhody, a prečo je vlastne tak obľúbená medzi stolármi a nadšenými majstrami preferujúcimi kvalitu za rozumnú cenu.


Samozrejme, že podobných píl je na trhu ohromné množstvo a preto si overíme v praxi, aká dobrá je „Džetka“, a či obstojí v skracovaní smrekových hranolčekov, dosiek z buku, či podlahových líšt a laminátových podláh.

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - Vzhľad


Skvelý design a výbava

Najprv sa pozrieme na vzhľad a použité materiály. Píla pôsobí robustným dojmom. Už pri prvom pohľade do dielne si ju musíte všimnúť. Je vyhotovená v tradičných farbách značky JET, tzn. biela s červenými prvkami a čiernymi doplnkami. Kyvná hlava s elektromotorom je zakrytovaná a priestor pre pílový kotúč je chránený z polovice pevným krytom s logom výrobcu az polovice priehľadným výkyvným krytom, ktorý sa pri výkyve dole automaticky otvára tak, aby sa pílový kotúče mohol zarezať do materiálu a zároveň dobre kryl priestor rezu a chránil bezpečne Vaše prsty.

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - Stôl

Stôl píly je z precízne opracovaného hliníkového odliatku, otočný v oboch smeroch a na prvý pohľad Vás upúta kvalitné prevedenie. Stupnica na pravítku je hliníková. Mierky uhla natočenia sú pevne prinitované k telu stolu. Posun píly zabezpečujú dve masívne posunové tyče. Všetky tieto časti na píle pôsobia dobrým spracovaním a použitím kvalitných materiálov. Škoda, že ovládacie prvky (sú červené a nádherne ladí s pílou) sú iba z tvrdého plastu. Tu by stroji viac pristali mäkčené plasty, ktoré dobre poznáte z interiérov automobilov. Na druhú stranu v tejto cenovej kategórii pokosových píl sú však plne dostačujúce.

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - Kotúč

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - Rozšírenia

Rukoväť už je vyrobená z mäkčeného plastu, ktorý je príjemný na dotyk. Istiaca páka pre sklopenie aj vypínač sú príkladne ergonomicky umiestnené blízko rukoväte v dosahu prstov, takže aj pri celodennej práci s pílou nebudete mať boľavé prsty na ruke.

Píla je vybavená praktickým laserom, ktorý Vám presne označí rez. Rozšírenie stolu vpravo a vľavo poskytuje podporu dielcov až o dĺžke 1030 mm. K píle dostanete ešte jeden koncový doraz a závitový upínač. Oboje môžete používať na oboch stranách stola. V základnej výbave tiež nechýba pílový kotúč s tvrdokovovými zubami, ktorý je však určený len pre základné univerzálne použitie. Pre kvalitnejšie rezy doporučujeme dokúpiť vhodné pílové kotúče.

 

Praktické parametre

Aké parametre pokosová píla JET má? Výkon motora 1500 W, čo je v tejto triede viac ako slušný priemer. Motor má elektromagnetickú brzdu, ktorá zastaví pílový kotúč do 10 s, ako požaduje CE norma. JET JSMS-10L je píla s pojazdom pílovej hlavy, ktorej sa hovorí záklz alebo tiež poťah, a ktorý umožňuje prerezať diel až do šířky 305 mm. Pretože je píla osadená pílovým kotúčom priemeru 254 mm, má dostačujúcu výšku rezu až 90 mm. Pílou možno rezať na pokos aj úkos. Otočný stôl možno otáčať doprava aj doľava, podľa technickej dokumentácie 0–45 ° na obe strany, my sme v praxi namerali až 47 °. Je vybavená prednastavenými zarážkami na 0–15–22,5–30–45 °. Sklopenie hlavy na pokos je jednoduché, stačí uvoľniť ovládaciu kľučku, hlavu naklopiť na požadovaný uhol a opäť zaaretovať. Hmotnosť len 18 kg a možnosť uzamknutia píly do prepravnej polohy, predurčuje túto pokosovú pílu nielen pre prácu v dielňach, ale aj pre prevoz na stavby alebo na montáže.

 

Čo všetko sa ňou dá prerezať?

Tu nezáleží len na stroji ale aj na pílovom kotúči, ktorý do neho namontujete. Ak správne vybavíte pokosovú pílu JET vhodným pílovým kotúčom CMT, môžete skracovať prakticky všetko. Hliníkové profily, železné materiály, plexisklo, plasty alebo umelý kameň, ako je Corian, Montelli, Staron, Avonite a iné.

 

Testovanie v praxi

My sme pílu otestovali na skrátenie hranolu zo smrekového dreva, dosiek z dubového a bukového dreva, podlahovej lišty a laminátovej podlahy. Podmienkou pre efektné zakracovanie týchto materiálov je nielen dobrá pokosová píla, ale aj dobre zvolený pílový kotúč. Súčasťou dodávky píly je univerzálna obyčajný tvrdokovový kotúč, ktorý síce nie je nič extra ale na druhú stranu nikoho neurazí a je alternatívou pre tých užívateľov, ktorí chcú s pílou okamžite rezať, bez toho, aby investovali do kvalitných pílových kotúčov.

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - Rezanie

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - Čistý rez

My sme ale chceli pílu vyskúšať s tým najlepším a preto sme ju najprv osadili 250 mm kotúčom CMT rady 285. Výsledok bol úplne v poriadku, píla „krájala“ smrekový hranol o rozmeroch 9x9 cm ako maslo. Taktiež rez bukovým aj dubovým doskou bol rovný a dostatočne čistý. Je však možné ešte zvýšiť kvalitu rezu? Je možné mať rez úplne čistý a bez vytrhávania? Riešením by mohol byť špeciálny kotúč CMT Xtreme na profilové lišty, ktorý má viac zubov a tvar zuba prispôsobený optimálnym podmienkam pre zakracovanie.

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - CMT Kotúč

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - Lišty

Po výmene kotúča za tento špeciál sme vykonali rezy na rovnakom materiáli. Rez bol teraz úplne excelentný bez jedinného vyštrbenia. Nielen profilová lišta, ale aj skrátenie bukového alebo dubového prahu bolo dokonalé. Tak precízny výsledok sme nečakali. Pokosovou pílou JET osadenou CMT Xtreme pílovým kotúčom na profilové lišty môžete rezať bez obmedzenia a vždy s tím najlepším výsledkom.

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - Podlahy

Poslednou skúškou bolo rezanie plávajúcej laminátovej podlahy. Aj na tento typ práce má CMT vynikajúci pílový kotúč rady 222, ktorý výborne reže nie len laminátové podlahy, ale aj všetky technické plasty, lišty, plexisklo, vinyl, či preglejku. A výsledok? Rez bol opäť čistý, hladký, bez známok vlnenia, proste taký aký má byť. Profesionálne vyrobený.

JET JSMS-10L Pokosová píla s pojazdom a laserom - Odmontovanie

Náš verdikt?

JET JSMS-10L je pokosová pila, ktorá neoslní extrémne veľkými parametrami, obrovským prierezom, sofistikovaným záklzom alebo rýchlovýmenou kotúča. Aj keď to posledné zvládnete s klasickým gola kľúčom a krížovým skrutkovačom na JETky do minúty. Ale povedzme si úprimne, kedy budete potrebovať extra triedu, s najrôznejšími vychytávkami, za ktorú miniete niekoľko desiatok tisíc korún? JET je jednoducho rýdza pokosová píla pre bežnú prácu, výborne sa ovláda a dobre reže. Tá Vás určite nesklame a ak ju dovybavíte CMT pílovým kotúčom pre jemnejšie práce, budete príjemne prekvapení, za ako dobrú cenu je možné dosiahnuť výborných výsledkov.



Súvisiace produkty

Späť na zoznam aktualít