Výber pílových listov do priamočiarej píly

Výber pílových listov do priamočiarej píly

Pílové listy CMT sú vyrábané najnovšími technologickými postupmi na najmodernejších strojoch. Tieto pílové listy sú špeciálne určené pre presné rezy mäkkého a tvrdého dreva, preglejky, OSB dosiek, laminátov, plastov, plexiskla, kovov, železných a neželezných materiálov, hliníka, laminátu a nerezovej ocele. Sú vyrábané z troch druhov materiálov.

Výber pílových listov do priamočiarej píly
 

Základné rady pri výbere pílových listov

Typy upnutia pílových listov

Pred nákupom pílového listu je nutné si zistiť, aké má vaša priamočiara píla upínanie. Existujú dva upínacie systémy, každý z nich je vhodný pre iný typ priamočiarych píl. Systém so stopkou typu T je najpoužívanejší a v súčasnej dobe najviac rozšírený. Univerzálny systém so stopkou typu U často nájdete u starších modelov alebo u veľmi lacných hobby píl.

Výber pílových listov do priamočiarej píly
 

Výber pílových listov podľa rezaného materiálu

Typ materiálu

Treba si ujasniť, aký materiál budete rezať, či to bude masívne drevo, preglejka, laminovaná drevotrieska alebo napríklad oceľový plech. Na masív sú určené listy s menším počtom zubov, ktoré sú však väčšie. Na kov a lamino sa naopak častejšie používajú listy s väčším počtom malých zubov.

Výber pílových listov do priamočiarej píly
Výber pílových listov do priamočiarej píly

Hrúbka a tvar rezu

Druhé kritérium pre výber je hrúbka rezaného materiálu a tvar rezu, teda či budete rezať iba rovné rezy alebo napríklad oblúky a kruhové výrezy. Na rezanie oblúkov sú najvhodnejšie listy s čo najmenšou šírkou tela, ktoré sa v reze toľko nezvierajú a umožňujú tak ľahké zatáčanie v reze. Tieto listy sú väčšinou pomerne krátke.

Dĺžka a hrubosť listu

Výber dĺžky priamočiareho listu záleží na hrúbke materiálu, ktorý chceme rezať. Hrubosť zuba vyberiete podľa rezaného materiálu, rovnako tak smer zubov pre potrebu čistého rezu z jednej alebo druhej strany. Orientáciu v druhoch listov potom uľahčujú grafické symboly znázorňujúce druh a silu materiálu, pre ktorý sú určené.


Čo je predkmit a ako ho nastaviť

U niektorých priamočiarych píl sa môžeme stretnúť s funkciou predkmitu (tiež označovaná ako rozkmit alebo výkyv). Predkmit spočíva v kyvadlovom pohybe pílového listu vpred a vzad počas rezania (opisuje elipsu). Uľahčuje vypratanie pilín z línie rezu a z listu, čo vedie k menšiemu odporu pri rezaní. Výsledkom je rýchlejšie rezanie a nižšie šance zaseknutia listu v rezanom materiáli. Je užitočný hlavne pre hrubé rezy. Nastavením väčšieho predkmitu teda urýchlite rezanie, tzn. čím väčší predkmit, tým rýchlejší rez a čím menší predkmit, tým presnejší rez.

Predkmit nie je vhodný pre rezanie tvrdších materiálov, ako sú kovy a veľmi tvrdé dreviny, nehodí sa ani pre rezanie laminovaných drevotriesok.

Výber pílových listov do priamočiarej píly

Výber pílových listov do priamočiarej píly

Správne nastavenie rýchlosti kmitania

V dnešnej dobe sú už takmer štandardne priamočiare píly vybavované aj elektronikou, ktorá vám umožní regulovať výkon, teda rýchlosť kmitov listu. Rýchlosť kmitania pílového listu nastavujeme v závislosti na rezanom materiáli. Do tvrdých materiálov, ako sú kovy, tvrdé dreviny alebo sklolaminát, je nutné používať pomalú rýchlosť kmitania pre udržanie čo najdlhšej životnosti pílového listu. Pri vysokej rýchlosti rezu do veľmi tvrdých materiálu totiž dochádza k prehriatiu listu, a teda aj k rýchlemu otupeniu. Naopak pri rezaní mäkších materiálu (drevotrieska, borovica, smrek) je vhodné používať vyššie otáčky pre rýchlejšie a efektívnejšie rezanie. Elektronika niektorých profesionálnych priamočiarych píl navyše dokáže zaistiť spomalenie kmitu na začiatku a konci rezu. Spomalenie zaisťuje presnejšie nabehnutie do materiálu a pri ukončení rezu minimalizuje vyštrbenie triesok.


Výber listov podľa ich materiálu

Listy do priamočiarych píl sa nelíšia len podľa materiálu, ktorý s nimi budeme obrábať, rozdiel je aj v materiáloch, z ktorých sú vyrobené. Štandardne sa vyrábajú z troch typov ocele.

HCS uhlíková oceľ: pre rezanie mäkkých drevených materiálov, drevovláknitých dosiek a mäkkých plastov. Najpoužívanejší materiál pri lacných a hobby listoch.

HSS rýchlorezná oceľ: hĺbkovo kalená vysokovýkonná oceľ pre rezanie tvrdších materiálov, ako sú kovy a tvrdé dreviny.

BIM Bimetal (dvojkov): Ide o spojenie vlastností HCS a HSS, sú vhodné pre rezanie tvrdého dreva, abrazívnych drevených materiálov, tvrdých plastov a tvrdších materiálov, ako sú neželezné a železné kovy. Výhodou bimetalových listov je dlhá životnosť a dobrý pomer ceny a výkonu.

Výber pílových listov do priamočiarej píly

Druh rezu podľa geometrie zubov

Výber pílových listov do priamočiarej píly

Frézované a rozvedené zuby. Vhodné na rýchle hrubé rezy do mäkkého / tvrdého dreva, hliníka, plastov a neželezných kovov.

Výber pílových listov do priamočiarej píly

Frézované a zvlnené zuby. Vhodné pre jemné rovné rezy do preglejky, mäkkej ocele, hliníka, neželezných kovov a plastov.

Výber pílových listov do priamočiarej píly

Brúsené a rozvedené zuby. Vhodné na rýchle rezy do dreva.

Výber pílových listov do priamočiarej píly

Brúsený podbrusom. Vhodné pre jemné a hladké rezy dreva a plastu.


Všeobecné odporúčania pre prácu s priamočiarou pílou

Pre najefektívnejší rezanie priamočiarou pílou tlačte pílu kolmo proti rezanému materiálu tak, aby nedochádzalo ku zdvíhaniu stolíka píly, netlačte do rezu a nechajte pílu voľne ísť. Ak vám píla pri rezaní príliš vibruje a poskakuje, je potrebné upraviť otáčky.

Spravidla platí, čím väčší počet menších zubov (väčšie TPI), tým jemnejší, ale pomalší rez bude. Naopak, čím menší počet väčších zubov (menšie TPI), tým rýchlejší, ale zároveň hrubší rez.


Listy do priamočiarych píl
 

Pílové listy pre priamočiare píly

Tieto pílové listy sú špeciálne určené pre presné rezy mäkkého aj tvrdého dreva, preglejky, OSB dosiek, laminátov, plastov, plexiskla, kovov, železných a neželezných materiálov, hliníka, laminátu a nehrdzavejúcej ocele.

Kúpiť


Klzivo pre pílové listy



Použitie klziva pri práci s pílovými listami výrazne predĺžia ich životnosť.

Výkonné pílové listy pre píly chvostovky



Výkonné pílové listy pre píly chvostovky, maximálna životnosť a výkon vo všetkých rezaných materiáloch.




Späť na zoznam aktualít