Výroba dosky na servírovanie s nápisom z epoxidovej živice

Výroba dosky s nápisom

Ako vyrobiť štýlovú dosku s vlastným textom? V tomto článku vám ukážeme, ako možno jednoducho a vkusne ozdobiť napríklad servírovaciu dosku alebo akékoľvek iné drevené doplnky nápisom. Ideálne tak, aby text v dreve vydržal a po čase sa nepoškrabal alebo nezmyl.

Gravírovanie textu a následné zaliatie epoxidom je ideálny spôsob.

Gravír v dreve kombinovaný s epoxidovou živicou má jedinečný vzhľad a na rozdiel od nápisu naneseného len na povrch tiež menej podlieha vonkajším vplyvom a neobrusuje sa bežným používaním.

Nástroje pre výrobu

Pre gravírovanie je ideálna CMT fréza na V držiaku s 35° D6x9 S=6. Je super ostrá a dokonale presná a pri práci s ňou nehrozí pálenie. Pre následnú povrchovú úpravu využite IGM zrovnávaciu frézu na plochy HM - D60x12 L80 S=12x50 Z3. Má tri uberacie žiletky a dokáže veľmi rýchlo vykonať veľké uberanie materiálu.

Materiál

Pre náš projekt sme použili dosku na krájanie z európskej čerešne. Ďalej bol potrebný silikónový tmel, epoxid a pigment pre jeho zafarbenie, v našom prípade žltej farby, a tiež minerálny olej pre finálnu úpravu.

Príprava

Nápis bol vyhotovený ručne a následne prevedený do kriviek. Výsledný vektorový súbor sme importovali do počítačového programu, v našom prípade Fusion360. V programe bol prevedený do G kódu, ktorý riadi samotný CNC stroj.


Postup výroby

1. Gravírovanie textu do dreva frézou na v-drážky

Výroba dosky s nápisom Výroba dosky s nápisom Výroba dosky s nápisom
CMT Fréza na V držiaku - 35° D6x9 S=6 H
  • Rýchlosť vretena 18000 ot./min
  • Rýchlosť posuvu 0,9 m/min
  • Posuv na zub 0,05 mm

Hneď v úvodnom kroku prevedieme samotné gravírovanie.

Proces frézovania pustíme dvakrát - najprv prebehne hrubé vyfrézovanie textu a následne je celý pohyb frézy zopakovaný, čím sa zabezpečí vyčistenie gravírovanej drážky. Týmto postupom docielime dokonalý rez a nie je nutné žiadne ďalšie brúsenie.

Pre gravírovanie línie textu sme použili CMT frézu na V držiaku s 35° D6x9 S=6. Zvolili sme ju, pretože gravírujeme pomerne tenké linky, a 35° uhol zaistí presné vykreslenie aj najmenších detailov. Odporúčané otáčky pre gravírovanie sú 18000 ot./min pri rýchlosti posuvu 0,9 m/min a posuvom na zub 0,05 mm.

Výroba dosky s nápisom

2. Nanesenie epoxidovej živice

Výroba dosky s nápisom Výroba dosky s nápisomVýroba dosky s nápisom

 

Pred použitím epoxidu s farebným pigmentom je nutné vykonať penetráciu vygravírovaného nápisu, aby nedošlo k zafarbeniu drevných vlákien a línia mala čisté a ostré okraje. Okolo nápisu potom vytvoríme hranicu pomocou silikónového tmelu, aby sa zabránilo rozliatiu epoxidu. Epoxid pripravíme, primiešame pigment a nanesieme do oblasti vymedzenej silikónovým tmelom.

3. Zrovnávanie frézou na plochy

Výroba dosky s nápisomVýroba dosky s nápisom
IGM Stopková fréza na plochy HM - D60x12 L80 S=12x50 Z3
  • Rýchlosť vretena 12000 ot./min
  • Rýchlosť posuvu 3,6 m/min
  • Posuv na zub 0.1 mm

Po vytvrdnutí (cca 5 dní) odstránime prebytočný epoxid pomocou IGM Stopkovej frézy na plochy – tým sa značne urýchli celý proces brúsenia. Odporúčané otáčky sú 12000 ot./min pri rýchlosti posuvu 3,6 m/min a posuvom na zub 0,1 mm.

 

4. Finálne obrúsenie a aplikácia minerálneho oleja

Výroba dosky s nápisom Výroba dosky s nápisom

Na záver príde ešte finálna povrchová úprava - pomocou excentrickej brúsky dobrúsime celý povrch dosky a následne napustíme drevo minerálnym olejom.

Hotovo, môžeme servírovať!

Výroba dosky s nápisom

Ďakujeme za spoluprácu autorovi projektu Lukášovi Bláhovi.

LB CNC Woodworking

Jak vyrobit originální dřevěnou misku na CNC

Návrh a výroba drevených doplnkov
Každý kus je originál

LB CNC Woodworking vyrába stolárske originálne predmety na zákazku.

 
 



Späť na zoznam aktualít