Výroba štýlovej drevenej poličky

V našom sortimente nájdete desiatky stolárskych nástrojov a strojov, s ktorými si môžete vyrobiť plno užitočných a krásnych doplnkov do domácnosti.

V tomto článku vám prinášame tip na jednoduchú výrobu, ktorá bude zábavou a odreagovaním.

Výroba stylové dřevěné poličky

 

Drevená polička v tvare trojuholníka je elegantný doplnok pre váš interiér

 

Nástroje pre výrobu

Na výrobu budete potrebovať pokosovú alebo ručnú pílu, lepidlo na drevo, svorku na rámy a brúsny papier.

Materiál

Najdostupnejší materiál je smreková doska. Môžete však zvoliť aj tvrdší materiál ako napr. bukové drevo. Potrebná dĺžka a hĺbka základného materiálu závisí na tom, akú veľkú poličku plánujete vyrobiť.

Najprv je teda potrebné určiť si rozmer poličky. Pre tento projekt sme zvolili dĺžku strany 200 mm a hĺbku 60 mm. V tomto prípade teda postačí jedna doska dĺžky 700 mm, šírky 60 mm a hrúbky 20 mm.


Postup výroby

1. Skrátenie dielu v 30° uhle

Hlavným úkonom v úvodnej fáze je prevedenie pokosového rezu.

Dosku rozrežeme na 3 rovnako dlhé kusy s uhlom rezu 30°. Pamätajte, že jeden rez sa rovná dvom stranám – to znamená, že celkovo vykonáme len 4 rezy. Najvhodnejšia je pre tento úkon pokosová píla, na ktorej ľahko nastavíte požadovaný uhol 30°.

Rez je možné vykonať aj obyčajnou
ručnou pílou, výsledok však nemusí byť tak presný. Pre nastavenie presného uhla odporúčame použiť uhlomer.

Výroba stylové dřevěné poličky
Výroba stylové dřevěné poličky

2. Lepenie poličky

Pred lepením najprv prebrúsime vnútorné plochy (keďže vnútorné strany sa po zlepení horšie brúsia). Následne nanesieme lepidlo na zarezané skosené plochy – spoje poličky. Pre nanášanie lepidla je dobré použiť silikónový štetec, s ktorým nanesiete lepidlo čisto a rovnomerne. Akonáhle je lepidlo nanesené, zovrieme spoje poličky, napríklad pomocou svorky na rámy – tá zaručí skutočne pevné zovretie, prípadne môžete použiť pružné sťahovacie pásky.

Výroba stylové dřevěné poličky

3. Finálna úprava

Posledným krokom je obrúsenie vonkajších plôch jemným brúsnym papierom. Finálnu povrchovú úpravu možno previesť napr. nanesením vosku alebo nalakovaním transparentným či pigmentovaným náterom.




Späť na zoznam aktualít