Ako správne nastaviť manuálnu olepovačku

Ručné olepovačky hrán IGM

Ručné olepovačky hrán sú praktickým strojom pre malé a stredné stolárske prevádzky alebo remeselníkov. Hodia sa aj na montážne práce, a predovšetkým uľahčia prácu pri olepovaní oblúkových dielcov aj dielcov s olepovanou hranou pod uhlom +/- 15°.

Veľkou prednosťou olepovačiek IGM je široké spektrum ich využitia a variabilita použitia hrán (ABS, PVC alebo dyhové hrany, šírky 10 – 65 mm, a hrúbky 0,4 – 3 mm). V neposlednej rade tiež mobilita, a to vďaka nízkej hmotnosti a kompaktným rozmerom.

Aby bola olepená hrana pevná, je treba mať ručnú olepovačku perfektne nastavenú, v nasledujúcom článku vám teda poradíme ako ju nastaviť a správne používať.


Ručné olepovačky hrán IGM

Ako nastaviť teplotu lepidla

Termostat odporúčame nastaviť na 140 °C, lepidlo sa rozohreje na prevádzkovú teplotu za 4-5 min.

V prípade, že olepujete v studenej dielni, môžete teplotu zvýšiť na 150 °C, inak by mohlo dochádzať k príliš rýchlemu tuhnutiu lepidla a následne k malej pevnosti hrany na dielci. Túto teplotu ale neprekračujte, došlo by k pretaveniu lepidla, ktoré potom stráca svoju pevnosť.

Pri dosiahnutí teploty 120 °C môžete naprázdno spustiť posuv stroja, urýchlite tým roztavenie a premiešanie lepidla.


Ručné olepovačky hrán IGM

Nastavenie výšky vodiča pásky

Pre správne nastavenie výšky vodiča pásky použite mierku na ľavej strane vodiča a pásku zovrite medzi mierku a stôl olepovačky. Teraz máte správne nastavenú výšku vodiča pásky tak, aby nedochádzalo k jeho brzdeniu ani k nežiadúcemu zdvíhaniu.


Tavné lepidlo pro IGM olepovačky

Aké používať lepidlo a aký je medzi nimi rozdiel

Pre správne fungovanie ručných olepovačiek je nutné použiť nízkotavné lepidlá IGM – zámena za iné lepidlo s odlišnými hodnotami vedie k nekvalitnému nalepeniu hrany a v niektorých prípadoch aj poškodeniu olepovačky.

Pozor na obdobné tavné lepidlá - ich tavná teplota býva často vyššia a ich použitie v olepovačke IGM môže spôsobiť zanesenie nanášacieho systému a poškodenie stroja.

Ďalší dôležitý faktor tavných lepidiel je rýchlosť nanášania. Olepovačky IGM majú rozsah rýchlosti posuvu 2-6 mm/min., ale niektoré lepidlá sú určené pre vysoké posuvné rýchlosti až 10-20 mm/min. Tieto lepidlá sú určené pre strojné olepovanie a nie sú vhodné pre ručné olepovačky.

Ručné olepovačky hrán IGM
Ručné olepovačky hrán IGM

Ako nastaviť nanášanie lepidla na hranu

Ak je olepovačka správne nastavená, malo by byť lepidlo nanesené po celej šírke hrany v súvislej vrstve a bez väčších prietokov cez okraje. Ak je na hrane malá, ale súvislá vrstva lepidla, alebo je lepidlá až príliš veľa a preteká, je potreba množstvo lepidla upraviť pomocou nastavovacieho otočného ovládača (viď foto 1). Týmto ovládačom možno manipulovať len keď je lepidlo úplne roztavené, v opačnom prípade by mohlo dôjsť k poškodeniu nastavovacej skrutky.

 

Pokiaľ nie je lepidlo na hrane nanesené rovnomerne v celej výške hrany, je potreba ešte upraviť prítlak hrany pomocou dvoch skrutiek na zadnej strane olepovačky (viď foto 2 a 3). Prítlak nastavujte postupne po jednej otáčke skrutky prítlaku a potom vždy otestujte nastavenie na vzorke.

Ručné olepovačky hrán IGM
Ručné olepovačky hrán IGM

Ako správne používať rohový prítlak

Ak olepujete dielec s rohovým výrezom je potrebné použiť rohový prítlak, ktorý je súčasťou balenia olepovačiek IGM.

Prítlak pripevnite pomocou skrutky na základňu olepovačky. Pre správne prilepenie vnútorného rohu je dobré znížiť rýchlosť posuvu a počkať na vyjdenie pásky až do rohu. Prítlakom pevne tlačte proti hrane, aby bol spoj čo najkvalitnejší. Olepovať možno iba sprava doľava, olepte teda najprv ľavú stranu rohu, potom dielce otočte o 180° a olepte zostávajúcu časť.


Ručné olepovačky hrán IGM

Prečo je dôležité používať držiak pásky

Pre kvalitné nanášanie hrany použite zásobník pásky 142-BC25, ktorý veľmi zjednoduší prácu s olepovačkou.

Páska je uložená v zásobníku a neprekáža, nerozmotáva sa a nehrozí jej poškodenie.

Pri olepovaní dyhou je držiak pásky prakticky nevyhnutný, bez pevného držania by sa vám totiž krehká dyha lámala. Zásobník vám významným spôsobom zefektívni prácu s olepovačkou.

.


Ručné olepovačky hrán IGM

Kedy je potreba olepovačku upnúť do stolíka

Stôl pre ručné olepovačky je užitočný pri olepovaní menších dielov, napríklad čela zásuviek, policové dielce alebo dielce malých korpusov. Olepovačka upnutá v stolíku vám tiež umožňuje olepovať veľmi tenké alebo zakrivené dielce s oveľa lepším citom než pri ručnom olepovaní. Hodí sa tiež tam, kde by bolo vákuové upnutie problematické.

Olepovací stôl je vybavený elektrickou zásuvkou s vypínačom, čo umožňuje pohodlne zapínať a vypínať olepovačku počas práce. K stolu možno tiež behom pár minút pripojiť IGM PD80 ohraňovaciu frézku. Prilepenú nábytkovú hranu potom môžete rýchlo, pohodlne a čisto zarovnať alebo zaobliť rádiusom. Súčasťou stolíku sú zastrihávacie pákové nožnice, ktorými ľahko zastrihnete aj 2mm hranu a sada šikovných magnetických podložiek, tá vám umožní podložiť dielec bez rizika poškrabania povrchu. Olepovací stôl je vybavený aj otočným zásobníkom pásky, ktorý je nastaviteľný podľa navíjacích priemerov a ľahko pojme desiatky metrov nábytkových hrán.



Súvisiace produkty

Späť na zoznam aktualít