Ako začať so sústružením dreva?

Sústruženie dreva je zábavnou činnosťou vo svete spracovania dreva, do ktorej sa často veľa ľudí zamiluje. Na rozdiel od mnohých iných druhov práce s drevom, pri ktorých režete a spájate jednotlivé diely dreva pre vytvorenie hotového projektu, sa sústruženie skôr podobá rezbárstvu, teda umeleckej činnosti spočívajúcej v odoberaní dreva z jedného kusu. Sústruženie dreva je obľúbené predovšetkým kvôli nízkym nárokom na veľkosť dielne a počet potrebných nástrojov.

Sústružením sa dá vyrábať nespočetné množstvo drevených výrobkov, akými sú misky a vázy rôznych tvarov a rozmerov, rukoväte ku krbovému náradiu, držadlá k nábytku, svietniky, či hračky. Pri práci sa môžete vyhrať s tvarmi obrobku a smermi vlákien dreva a vytvoriť tak svoj osobitý výrobok.

Skôr než začnete so sústružením, je potrebné si pár vecí pripraviť.

Jak začít se soustružením dřeva?
Jak začít se soustružením dřeva?
Jak začít se soustružením dřeva?

Skôr než začnete so sústružením, je potrebné si pár vecí pripraviť.

Najdôležitejšie nástroje pre sústruženie sú samozrejme dláta a sústruh. Je taktiež vhodné vlastniť brúsku na ostrenie dlát, pretože ostré dláto je základom kvalitného výrobku. A čo si vlastne treba zadovážiť?



  1. Sústruh
  2. Nástroje na sústruženie dreva
  3. Materiál pre sústruženie, napríklad drevené alebo akrylové sústružnícke polotovary
  4. Pracovný odev a ochranné pomôcky
Jak začít se soustružením dřeva?

Aký sústruh si vybrať?

Vybrať sústruh vhodný pre Vašu prácu nie je jednoduché. Neviete si rady? Napovieme Vám, podľa čoho si sústruh vybrať. Okrem množstva dostupných značiek sa sústruhy vyrábajú v rôznych veľkostiach. Váš výber bude samozrejme ovplyvnený Vašim rozpočtom a priestorom, ktorý máte vo svojej dielni k dispozícii, ale budete sa tiež musieť zamyslieť nad tým, aké výrobky by ste chceli vyrábať.

Chcete si vyskúšať sústruženie veľkej misy, alebo nohy stola? Chcete mať možnosť sústružiť takmer čokoľvek bez ohľadu na veľkosť? Tieto otázky sa týkajú niekoľkých kľúčových technických špecifikácií, ktoré Vám môžu pomôcť zúžiť hľadanie sústruhu.

Na sústruhu môžete sústružiť obrobok akéhokoľvek tvaru s rôznym priemerom. Maximálna veľkosť priemeru obrobku je dvojnásobok vzdialenosti medzi osou vretenníka a lôžkom sústruhu, nazýva sa maximálny točný priemer nad lôžkom. Je teda vhodné vyberať sústruh porovnaním tohto údaja s priemerom výrobkov, ktoré chcete sústružiť a ako rezervu pridať aspoň 2-3 cm priemeru navyše.

Jak začít se soustružením dřeva?

Druhý veľmi dôležitý parameter pre výber sústruhu je osová vzdialenosť medzi hrotmi. Tá určuje, aký dlhý obrobok môžete na danom sústruhu sústružiť cez vretenové sústruženie medzi dvoma hrotmi. Ak teda chcete sústružiť napríklad nohu stola dlhú 720 mm, sústruh s osovou vzdialenosťou 550 mm vám nebude stačiť, ak sa k danému sústruhu nedá zaobstarať predĺženie lôžka, ktorým si môžete osovú vzdialenosť predĺžiť napríklad o 250 mm, alebo aj o pol metra.

Samozrejme, že existujú ešte ďalšie otázky a parametre, podľa ktorých vyberiete ten správny sústruh pre Vás. Vždy je dobré si nechať poradiť a prípadne odporučiť sústruh a príslušenstvo od skúsených profesionálov. Ideálne si sústruh vyskúšať, v takom prípade sa na nás neváhajte obrátiť.


Aké dláta si vybrať?

Rovnako ako rezbár, či sochár, potrebujete pre dosiahnutie požadovaného tvaru a detailov vhodné sústružnícke nástroje. Výber správneho sústružníckeho nástroja môže byť pre začiatočníka veľmi zmätočný, preto si rozdelíme dláta (niekedy nazývané struhy) na dve široké kategórie: sústružnícke dláta s tvrdokovovými vymeniteľnými čepieľkami a tradičné sústružnícke dláta.

Na trhu je samozrejme nespočetné množstvo sústružníckych dlát. Pre ich správny výber je však dôležité vedieť, že existujú dva základné typy sústruženia.

Prvým typom je vretenové sústruženie. Jednoducho povedané, obrobok je upnutý medzi dvomi hrotmi (vretenníkom a koníkom).

Druhým typom je sústruženie, niekedy označované ako sústruženie misiek, ktoré spočíva v pripevnení obrobka len na vretenník (presnejšie na lícnu dosku, alebo skľučovadlo).

Ak chcete sústružiť misky a iné duté výrobky, budete potrebovať buď lícnu dosku, alebo štvorčeľusťové skľučovadlo. Obrobok sa k lícnej doske pripevňuje pomocou skrutiek, skľučovadlo má naopak pohyblivé čeľuste, ktoré obrobky upnú a pevne držia. Súčasťou prakticky všetkých moderných sústruhov sú vretenník, koník a lícna doska ako štandardné vybavenie, takže môžete vykonávať oba typy sústruženia na jednom sústruhu. Štvorčeľusťové skľučovadlá sa predávajú samostatne.


Sústružnícke dláta s vymeniteľnými čepieľkami

Sústružnícke dláta s tvrdokovovými vymeniteľnými čepieľkami sú skvelé pre začínajúcich, aj pokročilých sústružníkov. Na rozdiel od tradičných sústružníckych dlát sa tieto dláta nemusia brúsiť, a poskytujú tak stále rovnakú úroveň kvality uberania. Tvrdokovovú čepieľku jednoducho otočte, aby ste získali čerstvé ostrie, a vymeňte ju, akonáhle sa otupia všetky dostupné hrany. Čepieľka z tvrdokovu zostáva dlho ostrá pre vysokú životnosť.

Sústružnícke dláta s tvrdokovovými vymeniteľnými čepieľkami sú k dispozícii s niekoľkými typmi čepieľok a v rôznych veľkostiach. Sú ideálne predovšetkým na dokončovacie práce, alebo sústruženie exotického dreva, či obrobkov s epoxidovou živicou.

  • Okrúhla čepieľka: Používa sa na hrúbkovanie materiálu a sústruženie kriviek.
  • Diamantová čepieľka: Používa sa na sústruženie drážok a ďalších ozdobných detailov.
  • Štvorcová čepieľka plochá: Používa sa na hrúbkovanie materiálu a vytváranie čapov.
  • Štvorcová čepieľka zaoblená: Používa sa na hrúbkovanie materiálu a vytváranie zaoblených čapov.

Tradičné sústružnícke dláta

Ako už názov napovedá, tradičné sústružnícke dláta majú dlhú a uznávanú históriu. Remeselníci ich po stáročia používali na vytváranie krásnych a funkčných sústružníckych výrobkov. V šikovných rukách poskytujú tradičné dláta vynikajúce výsledky. Moderné verzie sa vyrábajú z nástrojovej ocele, alebo rýchloreznej ocele (HSS). HSS je vhodnejšia, pretože odoláva vyšším teplotám pri ostrení bez toho, aby sa znížila jej tvrdosť.

Najbežnejšie typy sústružníckych dlát sú nasledovné:

Hrúbkovacie dláto a vretenové dláto: Obe sa používajú na hrúbkovanie vopred neopracovaného materiálu. Hrúbkovacie dláto je vhodné pre úpravu materiálu z hranatého na okrúhly a vretenové dláto na vytváranie drážok a ďalších detailov.

  • Dutinové dláto: Používa sa pri sústružení dutých tvarov a misiek a pri tvarovaní svahu. Niekedy je tiež nazývané miskové dláto.
  • Hladiace dláto: Používa sa pre sústruženie rovných, alebo vypuklých plôch a pre začisťovanie. Niekedy je tiež nazývané šikmé dláto.
  • Zapichovacie dláto: Používa sa pre tvorbu drážok, jemných detailov a odrezávanie materiálu.

Tradičné sústružnícke dláta je potrebné brúsiť!

Tradičné sústružnícke dláta môžu poskytovať vynikajúce výsledky, ale vyžadujú viac cviku a časté ostrenie. Ostrenie nie je ťažké, ale je dôležité naučiť sa správnu techniku. Pre ostrenie je najvhodnejšie použiť brúsku, pretože je brúsenie rôznych druhov nástrojov voľnou rukou náročnejšie. Ideálna pre brúsenie sústružníckych dlát je kotúčová brúska s nízkymi otáčkami, v ktorej je jemný brúsny kameň chladený v nádobke s vodou.


Mokré alebo suché drevo – ktoré zvoliť?

Mokré a suché drevo majú svoje výhody, aj nevýhody. Mokré drevo sa lepšie sústruží, pretože má nižšiu tvrdosť a nevytvára toľko prachu. Navyše mokré drevo zoženiete prakticky kdekoľvek. Výsledný výrobok sa Vám ale časom môže pokrútiť a zdeformovať, pretože ešte schne a vyparuje sa z neho voda. Pri rýchlom vysychaní môže dôjsť dokonca k popraskaniu. Je dobré vedieť, že ako prvý schne povrch dreva. Akonáhle je povrch suchší, voda sa zvnútra dreva presunie na povrch, odkiaľ sa opäť odparuje. Takto drevo postupne vysychá.

Ak teda používame mokré drevo, musíme počítať s určitou deformáciou výrobku – zmenší sa a zmení svoj tvar na ovál. To je problém hlavne pokiaľ sústružíme jednotlivé diely, ktoré do seba musia zapadať. Nemôžete napríklad vysústružiť diel z mokrého dreva s priemerom 50 mm, predvŕtať si 50 mm otvor a dúfať, že diel do otvoru presne zapadne.

Horšou úrovňou deformácie je praskanie, ktoré je vždy nežiadúce. Praskaniu sa dá predísť pomalým vysychaním. Doba a spôsob vysychania sa ale pri každom druhu dreva líšia. K praskaniu dochádza často pri dutinovom sústružení, keď sa vyrábajú príliš hrubé steny dutých výrobkov, alebo ak sa pre výrobok použije stred klátika.

Pri suchom dreve sa na rozdiel od mokrého môžete spoľahnúť na udržanie rovnakého tvaru. Nevýhodou je náročnejšie sústruženie a vyššia prašnosť, tieto nevýhody sa ale dajú minimalizovať použitím kopy moderných zariadení, akými je napr. odsávač pilín. Suché drevo sa tiež horšie zháňa a býva drahšie.

Teoreticky môžete sústružiť akýkoľvek kus dreva a veľa ďalších materiálov, ktoré sa zmestia na sústruh, ak je sústružnícky polotovar v poriadku a nemá žiadne uvoľnené hrče, či iné vady, ktoré by mohli spôsobiť jeho uvoľnenie zo sústruhu, alebo poškodenie nástrojov. Pre začiatočníkov je dobré začať s použitím predpripraveného sústružníckeho polotovaru, ktorý je osemuholník a hrúbkuje sa ľahšie ako štvoruholník.

Jak začít se soustružením dřeva?

Osvetlenie

Cenným doplnkom Vášho sústruhu je prídavné pracovné osvetlenie. IGM LED pracovné svetlo sa dá na sústruh namontovať a ľahko nastaviť tak, aby svietilo všade tam kam potrebujete.


Začíname sústružiť

Sústruženie je predovšetkým praktická činnosť. Teóriu je tak ako pri iných činnostiach dobré poznať, ale najlepší spôsob učenia o sústružení je so sústruhom často pracovať.

Pri práci so sústruhom je potrebné dbať na bezpečnosť a nosiť vhodný pracovný odev a ochranné pomôcky!

Pri sústružení dreva ide zjednodušene o to, že do kusu dreva, ktorý sa otáča veľmi rýchlo, štucháte naozaj ostrým kovovým nástrojom. Musíte urobiť všetko pre to, aby ste zabránili nechcenému uvoľneniu materiálu zo sústruhu. Ak ale k tomu dôjde, mali by Vás ochrániť primerané ochranné pomôcky. Potrebujete minimálne:

  • Tvárový štít a ochranné okuliare: Chcete chrániť svoj zrak pred dreveným prachom a svoju tvár pred vymrštenými kusmi materiálu.
  • Respirátor: Vdychovanie drevného prachu, obzvlášť z exotických drevín, je extrémne nebezpečné.
  • Vhodný pracovný odev: Nenoste voľné oblečenie, rukavice, náramky, jednoducho čokoľvek, čo sa môže o sústruh zachytiť.

Používanie dláta

S každým dlátom sa pracuje trochu inak, každopádne je dobré vedieť, ako s dlátom zaobchádzať vo všeobecnosti. Materiál musí byť najskôr pevne upnutý. Potom môžete zapnúť sústruh. Akonáhle obrobok dosiahne dostatočnú rýchlosť otáčania, priložíte dláto tak, aby ste odrezávali tenkú vrstvu materiálu. Dláto položíte na opierku plochou stranou a nakloníte tak, aby mierilo mimo točiace sa drevo. Potom pomalým pohybom dole, smerom k drevu, začnete materiál uberať. Zo začiatku dodržujte tento postup a robte ho pomaly, časom už budete vedieť, ako umiestniť dláto priamo do správnej polohy.

Jak začít se soustružením dřeva?
Jak začít se soustružením dřeva?

Hrúbkovanie

Prvou činnosťou po upnutí obrobku je hrúbkovanie. Ide o úpravu materiálu z počiatočného nesúmerného tvaru (hranolu) do tvaru valca. Pri tomto postupe nám nezáleží na kvalite povrchu obrobka, hlavné je účinne ubrať veľké množstvo materiálu. Na hrúbkovanie sa používa hrúbkovacie dláto, sa dá ale použiť aj vretenové dláto, obzvlášť ak už má obrobok skoro tvar valca.

Hrúbkovacie dláto položíte na opierku mierne šikmo horizontálne aj vertikálne a trochu ho natočíte (po osi dláta). Teraz môžete začať uberať materiál. Dlátom posúvajte po celej opierke od jedného konca k druhému. Na konci opierky vždy dláto priblížte tak, aby začalo uberať ďalší materiál. Cieľom hrúbkovania je odstrániť všetky nerovnosti a vytvoriť relatívne hladký a rovnomerný valec. Postup opakujte, až kým požadovaný tvar valca nedosiahnete.

Jak začít se soustružením dřeva?
Jak začít se soustružením dřeva?

Tvarovanie svahu

Na tvarovanie svahu použite dutinové dláto. Svah je časť valca, na ktorej zmenšujete jeho priemer a vytvárate tak vypuklé a vyduté plochy. Pri tvarovaní svahu musíme pamätať na najdôležitejšie pravidlo, a to že materiál uberáme zhora nadol. Ak chcete vytvoriť vypuklý a vydutý svah, musíte ho vždy tvarovať striedavo z oboch strán, inak Vám hrozí zarezanie do valca.

Manipuláciou s dlátom vytvárate strmšie, alebo pozvoľnejšie svahy. Natočením dláta po jeho osi (zatvorením) a väčším naklonením vo vertikálnom smere vytvoríte strmší svah, opačným pohybom (otvorením) naopak pozvoľnejší svah. Počas sústruženia môžete pozvoľna manipulovať s dlátom do oboch pozícií a vytvárať tak postupne strmší, alebo pozvoľnejší svah.

Jak začít se soustružením dřeva?
Jak začít se soustružením dřeva?

Začisťovanie

Teraz môžete vytvárať tvary valca (vypuklé a vyduté plochy) a začisťovať pomocou hladiaceho dláta. Pri hladiacom dláte sa dotýka materiálu len časť ostria od stredu do nižšieho spodku (päty ostria). Špička ostria sa do valca nesmie zarezať. Preto prikladáme dláto na opierku tak, aby bola špička vždy vyššie ako päta.


Zápich

Zápichom nazývame úkon, pri ktorom odrezávame materiál, alebo ukončujeme tvar. Vykonáte ho zapichovacím dlátom tak, že dláto nastavíte do vertikálnej polohy, ale špičkou smerom dole, opačne ako pri ostatných úkonoch. Potom pomalým pohybom smerom nahor vykonáte zárez. Takto môžete vytvárať 90° zárezy.

Jak začít se soustružením dřeva?
Jak začít se soustružením dřeva?

Na záver

Dúfame, že Vás článok naladil na sústruženie a pomôže Vám k zdarne vytvorenému výrobku, ktorý si s chuťou sami na sústruhu vyrobíte.

V prípade, že si chcete sústruženie vyskúšať pod vedením skúseného lektora, tak na stránkach IGM nájdete v sekcii Pre zákazníkov kurzy nielen pre začiatočníkov.


Kurzy IGM.





Späť na zoznam aktualít